navigatie overslaan
Blogs

Afscheidswoord Quirine ter Haar

  • 4 minuten leestijd
  • 773 x bekeken

Dit is het dan … mijn laatste voorwoord voor deze nieuwsbrief Iets meer dan zeven jaar geleden, kreeg ik van jullie het vertrouwen om Twente Marketing op te bouwen. Samen met Inge en Geertje gingen we aan de slag; geen kantoor; geen plan, maar wel budget en een enorme drive.

Dat eerste jaar was misschien wel het mooiste jaar. Tjonge, wat hebben we gebuffeld. Kirsten en Linda kwamen erbij, kantoor in Diepenheim, positionering van het merk bepaald, eerste editie Typisch Twente, op tour door Nederland met ons Tijd Zat Bier en als sluitstuk de bekrachtiging van de visie door de 14 VTE-bestuurders inclusief de toezegging van €1,- per inwoner.

De toon was gezet en de kick om elk jaar weer iets opmerkelijks neer te zetten, was ontstaan. En zo volgde ons Rode boekje dat inmiddels al aan de 5de druk toe is, de paginagrote advertentie in de Telegraaf ‘Geluk zit in een klein hoekje’, green graffiti op de Twentse straten, ’s werelds eerste Cowfluencer Liesje, de Losserse wifikoe, de podcast het echte geheim van Tukkers, allemaal bekroond met mooie internationale prijzen.

We gingen door een taaie periode: de coronacrisis. Onzekerheid over regels, prachtige Twentse zaken leeg, geen omzet en dus interen op het vermogen. Maar ook Twentse nuchterheid en veerkracht: nieuwe verdienmodellen, meer digitalisering en een nieuwe gast die Twente ontdekte.

Er wordt vaak gezegd dat we in Twente niet kunnen samenwerken. Ik heb anders ervaren. Het succes van Twente Marketing hebben we samengedaan. Overheid en ondernemers hebben samen de schouders er onder gezet en zijn dat blijven doen.

En dat is mooi maar bovenal belangrijk. Uit het recente onderzoek naar het Bruto Twents geluk blijkt dat de vrijetijdseconomie een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn en welbevinden van inwoners. We zijn dus een sector die ertoe doet. Focus op de inwoner met de bezoeker als katalysator. Goed is dan ook de brug die we hebben geslagen met de Twente Board.

Ook is samenwerking belangrijk omdat we een samengesteld product zijn; samen vormen we het vrijetijdsproduct Twente. En samen hebben we onze eigen rol in de keten.

Vorig jaar kozen we in die gezamenlijkheid voor een nieuwe koers. Het Perspectief Vrijetijdseconomie Twente 2030. Vele ondernemers, ambtenaren, wethouders, TTI’s, cultuur- en natuurpartijen dachten mee en uiteindelijk werd ie unaniem geaccordeerd. De lancering in de schouwburg in Hengelo zal ik niet snel vergeten. Om te zorgen dat ons lonkend perspectief ook in 2030 werkelijkheid is, moeten we aan de bak. Samen aan de bak.

We zetten mooie groeicijfers neer. Helaas is er ook een andere kant van de medaille. Ondernemers gaan door een taaie tijd. Enorme kostenstijging, inflatie, personeelstekort en de nasleep van corona. De investeringskracht is verminderd, te meer een reden om de samenwerking te versterken en de gelederen binnen de keten gesloten te houden.

In de afgelopen weken heb ik veel dankjewels mogen ontvangen. Dat doet goed. Echter, dat jullie tevreden zijn over mij, komt door jullie. Ik had het niet zonder jullie kunnen doen. Enorm veel dank.

In het bijzonder wil ik een drietal groepen uitlichten.

Als eerste de VTE-ambtenaren en bestuurders. Toen ik zeven jaar geleden begon was jullie wereld voor mij totaal nieuw. Jullie hadden geduld met me, hebben me geholpen en het vertrouwen gegeven. Dankjulliewel.

Dank ondernemers en in het bijzonder Gastvrij Twente. Fijn dat jullie altijd de tijd namen om mij te voeden met het ondernemersgeluid, mij hielpen met het verwoorden van een vraag van de pers, je netwerk openstelde zodat ik mijn werk makkelijker kon doen en bovenal jullie vertrouwen.

Dat ik goed beslagen ten ijs kon komen, is zeer zeker te danken aan de expertise die ik vanuit MarketingOost mee kon brengen. Dank lieve collega’s, in het bijzonder natuurlijk team Twente. Wat was het een feestje. Ik heb veel van jullie geleerd en werd regelmatig geïnspireerd. Ik kan oprecht zeggen dat ik trots ben dat ik onderdeel van jullie heb mogen zijn. MarketingOost is een van de meest toonaangevende DMO’s van Nederland, daar worden we vaak om geroemd en zeker zo belangrijk we staan er voor elkaar. Ik ga jullie missen.

En nu is het dan tijd om te gaan. Het is een dubbel gevoel. Ik ga het zeker missen, maar verheug me tegelijkertijd op een nieuw avontuur. Een avontuur als projectmanager, het begeleiden van team- en heidesessies, het geven van trainingen en co-creatiedagen en als dagvoorzitter.

Ik vind het fijn dat Evelien Meijer mij gaat opvolgen. Met haar passie en drive heb ik het volste vertrouwen dat de VTE met haar aan boord een mooie toekomst tegemoet gaat.

Nogmaals enorm veel dank. Hou de keten gesloten, hou vast aan de kracht van ons Tukkerschap: saamhorigheid, noaberschap, vrijheid, eigenzinnigheid en onze zelfspot. En help Evelien precies zoals jullie mij geholpen hebben!

DANK en graag TOT ZIENS!
Quirine ter Haar

Wat vind je van de informatie op deze pagina?