Met onze campagnes maken we mensen warm voor Overijssel
- 3 minuten leestijd
- 283 x bekeken
“Na elke persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge bekeken we opnieuw hoe we Overijssel toch voor het voetlicht konden brengen. Niet met de oproep ‘kom naar onze gebieden’, maar met inspiratie en een goed gevoel. Dan raakt Overijssel toch in de hoofden van mensen en boeken ze later een trip of vakantie”, zegt marketingadviseur Geertje Oolbekkink van MarketingOost. Ze vertelt over de strategie en de successen van haar afdeling die campagnes en content bedenkt.

“De eerste lockdown was voor ons een aparte uitdaging. Mensen mochten niet meer reizen en laat dat nou precies ons vakgebied zijn… Al snel legden we ons daarom toe op lokale initiatieven. We ondersteunden bijvoorbeeld de ‘Koop Lokaal’-campagnes. Ook keken we nadrukkelijk naar de toekomst. Je moet als provincie wél in beeld blijven.
"Dankzij Liesje22 bleef Twente tijdens de lockdown in beeld"
Customer journey
Branding en inspiratie is het dagelijkse werk van onze afdeling. Op verschillende manieren brengen we Overijssel onder de aandacht van potentiële gasten. Online gebruiken we daarvoor het See, Think, Do en Care-model van Google. Dat is de leidraad bij wat wij de customer journey noemen: we wekken eerst de belangstelling op voor Overijssel. Vervolgens inspireren we personen die interactie met ons hebben, bijvoorbeeld met vervolg-banners. De content hiervan bevat specifiekere informatie die aansluit op hun interesses. Uiteindelijk ‘pushen’ we aanbod dat het beste bij hun past, zodat de doelgroep overgaat tot aankoop. De laatste stap in het model is het binden van de doelgroep, denk aan fan worden van de social kanalen en inschrijven op een nieuwsbrief. Uiteindelijke doel is dat deze mensen een vakantie boeken bij onze aangesloten ondernemers en ons blijven volgen via social media.
Verrassend en vernieuwend
Tijdens die eerste lockdown stond ‘thuisblijfinspiratie’ bovenaan. Samen met reclamebureau Lemon Scented Tea zochten we naar verrassende en vernieuwende manieren om Twente onder de aandacht te brengen. Daaruit ontstond het idee van Liesje22, de eerste cowfluencer van de wereld. Fotograaf Vincent Croce ging samen met de koe naar de veertien mooiste plekken van Twente: in elke gemeente maakte hij een foto die wij vervolgens op Instagram posten. Daarnaast plaatsten we reisverslagen, deelden we foto’s en ontwikkelden we later zelfs een fietsroute. Zo konden we op afstand toch blijven inspireren en onze mooie regio laten zien.
Liesje is een hype
Vanaf het eerste moment leverde dat veel leuke reacties op. Mensen moesten lachen om de foto’s. Liesje22 bracht wat lucht in een taaie crisistijd. Ook de media pikte de campagne op. Onder meer Jinek, Q-radio en Metro besteedden aandacht aan Liesje22 en daarmee natuurlijk ook aan Twente. Zelfs uit het buitenland kregen we reacties.
Liesje22 was binnen de kortste keren een echte hype. Later leverde de campagne ook nog een internationale reclameprijs op: de Lovie award. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we Twente ook in een moeilijke periode konden promoten. Dat is uiteindelijk ons werk.”
Geertje Oolbekkink is marketingadviseur bij MarketingOost