navigatie overslaan
Manifest

Vrij zijn in Twente

  • 4 minuten leestijd
  • 921 x bekeken

Ook een steentje bijdragen? Lees en beluister hieronder opnieuw het manifest en vertel het verhaal verder.

Start Vrij zijn in Twente

Regels en betutteling

Vrij zijn van regels en betutteling. Vrij van oud zeer in samenwerkingen. Van agenda’s en belangen die niet optellen. Vrij van groei om de groei. Van verschraling van kwaliteit. Vrij van de pijn dat de wereld maar niet ziet hoe bijzonder Twente eigenlijk is. Dat is waar we diep naar verlangden in 2022.

Twente bloeit

Vandaag is het 7 december 2030. Vandaag bloeit Twente als nooit tevoren doordat we er vol trots, energie en kracht voor kiezen om vrij te zijn. Vrij van alles wat Twente kleiner houdt dan ze is. Dat is de essentie van onze groei en bloei.

Systeemvragen

Het begon in een tijd van grote systeemvragen. Klimaat. Stikstof. Landschap én boeren onder druk. Wooncrisis. En tegelijkertijd was er de zoektocht naar wie en wat wij als vrijetijdseconomie wilden zijn.

Eigenwijsheid

Twente koos ervoor om niet naar buiten te kijken voor de antwoorden, maar om van binnenuit, samen met bewoners, overheden en ondernemers, het avontuur naar een nieuwe realiteit te starten. Een realiteit waarin we vanuit onze unieke Twentse hart, ziel en eigenwijsheid de nieuwe oplossingen voor de vragen van onze tijd vonden. Voor onszelf, voor onze gasten én voor de wereld.

Magneet voor iedereen

Twente is geen vrijetijdseconomie die zich alleen focust op bezoekers, maar een Vrij zijn-economie die zichzelf van binnenuit opnieuw uitvond. Dat maakt ons tot een magneet voor iedereen, ook voor bewoners. Vandaag komt de wereld als vanzelf naar ons toe, omdat ‘vrij zijn’ hier de essentie is van alles wat je ziet, ervaart, voelt en doet.

Dé experimenteergrond

Twente is in de afgelopen 8 jaar dé experimenteergrond geworden van een nieuwe en gezonde samenleving en economie. Hier heeft de toekomst van toerisme en recreatie vorm gekregen door ruimte te geven aan nieuwe kwaliteit, ondernemerschap en creativiteit.

Verbinding tussen stad én het platteland

Hier zijn de doorbraken gerealiseerd voor een nieuwe en circulaire agrarische sector (en daarmee de vitaliteit van ons fantastische landschap). Hier zijn de nieuwe concepten ontstaan voor de verbinding tussen leven in de stad en op het land. Hier is gelukkig werken, wonen en leven opnieuw uitgevonden.

Vrij zijn van..

Hoe? Door niet te denken in diversiteit van belangen en agenda’s bij overheden, ondernemers en bewoners, maar door te kiezen voor langjarige ‘vrij zijn van’-thema’s die we alleen maar samen aan kunnen pakken (omdat het alleen niet lukt).

Bruto Twents Geluk

We zijn gestart met de Bruto Twents Geluk Versnellers. Puur rendementsdenken is zo veranderd in samen investeren in de collectieve impact die nieuwe vrijheidszoekers naar Twente bracht, maar ook de versnelling inzette in ons Bruto Twents Geluk.

Twentse land

Vandaag wint iedereen. We hebben ruimte gecreëerd om ‘het nieuwe’ te laten bloeien door, naast ons fysieke Twentse land, ook een digitaal land te starten, waarin de toekomst alvast wordt uitgevonden. Dit is de digitale governance en omgeving waar Tukkers mee kunnen denken en doen met de cases en projecten die we initiëren. En hier kan iedereen zelf initiatieven starten. Hier komt de ‘vrij zijn’-economie echt tot leven.

Onweerstaanbaar spannende en nieuwe concepten

Twente is veranderd van een regio die je vooral bezocht voor het landschap en de landgoederen naar een energieveld van onweerstaanbaar spannende en nieuwe concepten. Hier werken de meest onwaarschijnlijke combinaties van kennis, sectoren, mensen en ondernemers samen om de verschillen op te laten tellen in nieuwe producten, concepten en omgevingen waar je onderdeel van wilt zijn.

Tukker-zijn

Twente is getransformeerd naar zichzelf. En ons Tukker-zijn is ons grootste geheim. Wij kunnen onszelf vrij maken van alles wat ons potentieel belemmert, omdat ons Twentse verantwoordelijkheidsgevoel en saamhorigheid ervoor zorgt dat het voor elkaar komt. Dat is wat Twente écht bijzonder maakt.

Wij zijn ontzettend blij dat jij onderdeel was van het avontuur naar het Twentse ‘vrij zijn'.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?